Νευραλγια Τριδυμου

Τι είναι η Νευραλγία Τριδύμου

Η Νευραλγία Τριδύμου είναι μια πάθηση στην οποία προκαλείται πόνος που εκδηλώνεται στην περιοχή του προσώπου και του στόματος και που εύκολα μπορεί να μπερδευτεί με πόνο δοντιού ή ούλων.

Το τρίδυμο νεύρο είναι ένα από τα κύρια κρανιακά νεύρα, που ξεκινά από τον εγκέφαλο και διαιρείται στην περιοχή του προσώπου σε τρείς κύριους κλάδους, οφθαλμικό, άνω γναθιαίο, και κάτω γναθιαίο κλάδο. Η λειτουργία του είναι να παρέχει τα αισθήματα αφής, πόνου και θερμοκρασίας στους ιστούς του προσώπου. Η νευραλγία τριδύμου εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών, και κυρίως σε γυναίκες. Κατατάσσεται στις σπάνιες παθήσεις επηρεάζοντας 4 με 5 ασθενείς ανά 100.000 άτομα.

Συμπτώματα

  • Πόνο πολύ μικρής διάρκειας αλλά υψηλής έντασης και όχι συνεχής. Οι πάσχοντες το περιγράφουν ως ηλεκτρικό σοκ
  • Δεν αναφέρεται πόνος κατά τη διάρκεια του ύπνου εκτός αν ο πάσχων ακουμπήσει την ευαίσθητη περιοχή ή σημείο με το μαξιλάρι του. Γενικά ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας από την ώρα που θα ξυπνήσει και μετά.
  • Ο πόνος έχει εξάρσεις και υφέσεις. Πηγαινοέρχεται με περιόδους πολύ έντονου, οξύ πόνου και και περιόδους με μηδέν πόνο μερικών εβδομάδων, μηνών ή μεγαλύτερης διάρκειας.
  • Ο πόνος ενεργοποιείται με ελαφρύ άγγιγμα στην ευαίσθητη περιοχή όταν βουρτσίζουμε τα δόντια, όταν ξυριζόμαστε, από ελαφρύ άγγιγμα φιλιού, από ελαφρύ αεράκι στην περιοχή ακόμα και κατά την ομιλία.
  • Η μορφή του εκδηλούμενου πόνου, που είναι σύντομος και διαπεραστικός, είναι σχεδόν όμοια με αυτή του πόνου που προκαλεί ένα σπασμένο ή ραγισμένο δόντι.

Αιτιολογία

Η αιτιολογία είναι αδιευκρίνιστη. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Οι περισσότεροι επιστήμονες, όμως, πιστεύουν ότι η μυελίνη, το προστατευτικό στρώμα του Τριδυμικού νεύρου ,φθείρεται με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η ομαλή νευρική αγωγιμότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πίεση του νεύρου από κάποια αρτηρία ή φλέβα, ανεύρυσμα, όγκο, σε σκλήρυνση κατά πλάκας, στη γήρανση, σε τραύμα του νεύρου ή μετά από προσβολή από ιό του έρπητα (μεθερπητική νευραλγία)

Διάγνωση

Η διάγνωση της είναι γενικά πολύ δύσκολη και χρειάζεται συνήθως 5-7 χρόνια. Οι ασθενείς περιπλανώνται από γιατρό σε γιατρό διαφόρων ειδικοτήτων μέχρι την σωστή διάγνωση. Πολλές φορές δεν πείθονται για τη διάγνωση με αποτέλεσμα να μη παίρνουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή.

Για να τεθεί σωστή διάγνωση είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι ακριβής στην περιγραφή του πόνου όσον αφορά την περιοχή που εκδηλώνεται, την έντασή του, τον χαρακτήρα του και το χρονικό. Πολλοί σε αρχόμενο στάδιο, πριν την έναρξη των κλασικών συμπτωμάτων, αισθάνονται βαρύ, συνεχή πόνο και ευαισθησία σε κρύο και ζεστό σε δόντια και ούλα. Αυτή η περίοδος είναι μεγάλο τροχοπέδη για τον οδοντίατρο, γιατί παρουσιάζει μεγάλο διαγνωστικό πρόβλημα. Ο ασθενής παραπονιέται για πονόδοντο, ενώ στην ουσία το πρόβλημα είναι πόνος Νευραλγίας Τριδύμου.

Η σπανιότητα της πάθησης καθώς και η έλλειψη συγκεκριμένων κλινικών ή εργαστηριακών τέστ για τον εντοπισμό της, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την σωστή διάγνωση. Σε περίπτωση που ο οδοντίατρος υποπτευθεί μια νευραλγία θα συστήσει μια νευρολογική εξέταση από νευρολόγο ιατρό.

Μόλις γίνει η διάγνωση της νευραλγίας τριδύμου ο γιατρός θα συστήσει συνήθως να γίνει μαγνητική τομογραφία για να αποκλειστεί η παρουσία καλοήθων ή κακοήθων όγκων, ανευρύσματος ή σκλήρυνσης. Παράλληλα η εξέταση θα επιβεβαιώσει αν η αιτία της πάθησης είναι η πίεση του νεύρου από κάποιο αγγείο.

Θεραπεία

Ο πόνος που προκαλεί η νευραλγία του τριδύμου νεύρου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα. Συνήθως απαιτείται η χρήση νευροτροποποιητικών φαρμάκων όπως τα αντιεπιληπτικά που λειτουργούν μειώνοντας την ένταση των νευρικών σημάτων.

Παρόλο που η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νευραλγίας είναι αρκετά αποτελεσματική, ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν χειρουργική θεραπεία από ειδικευμένο νευροχειρουργό.