Συγχρονη Τεχνολογια

Η σύγχρονη τεχνολογία στην οδοντιατρική κάνει θαύματα.
Μπορείτε και πάλι να χαμογελάτε!

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να επισκεφθούν τον οδοντίατρο ιδιαίτερα όταν πρόκειται να προχωρήσουν σε ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Πιθανότατα τίποτα δεν έχει χειρότερη φήμη από μια απονεύρωση. Το οξύμωρο είναι ότι όσοι αποφεύγουν τον οδοντίατρο από φόβο μήπως πονέσουν, τελικά θα πονέσουν και θα ταλαιπωρηθούν πολύ περισσότερο επειδή δεν θα πάνε στον οδοντίατρο. Τα καλά νέα είναι πως, πλέον, ο εξειδικευμένος εξοπλισμός μπορεί να κάνει την ενδοδοντική θεραπεία μια απλή διαδικασία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ

H ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την θεραπεία των βλαβών του πολφού αλλά και των πολφικής αιτιολογίας περιοδοντικών και περιακρορριζικών βλαβών ονομάζεται ενδοδοντία.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ενδοδοντική θεραπεία (ή απονεύρωση) του δοντιού είναι η επέμβαση του οδοντίατρου στον πολφό, δηλαδή στο εσωτερικό του δοντιού. Ο πολφός είναι ένας μαλακός ιστός που περιέχει αγγεία, νευρικές ίνες και συνδετικό ιστό. Σκοπός αυτής της θεραπείας είναι η αφαίρεση του νοσούντος ή νεκρού πολφού και η ερμητική έμφραξη του ριζικού σωλήνα ώστε να ενισχυθεί η επούλωση των περιακρορριζικών ιστών. Το δόντι μπορεί, τότε, να είναι λειτουργικό και βιολογικά ανεκτό χωρίς σημεία ή συμπτώματα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΚΡΟΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ

Ο λόγος ταλαιπωρίας που ο ασθενής υπέμενε παλαιότερα ήταν ότι θεραπεύαμε μόνο όσα βλέπαμε με γυμνό μάτι. Σήμερα, το μικροσκόπιο μας επιτρέπει να κάνουμε μια ενδοδοντική θεραπεία με μεγάλη ακρίβεια και το βασικότερο χωρίς πόνο και ταλαιπωρία. Η ενδοδοντική θεραπεία που πραγματοποιείται με μικροσκόπιο λέγεται μικροενδοδοντία και έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, γιατί πολύ απλά μπορούμε να θεραπεύσουμε μόνο ότι βλέπουμε. Υπάρχει μέχρι και 12 φορές μεγαλύτερη μεγέθυνση, καλύτερος φωτισμός και ακριβέστερη ανίχνευση της ανατομίας του δοντιού αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικότερα παθολογικές καταστάσεις του πολφού και έτσι παρέχεται καλύτερο επίπεδο φροντίδας στον ασθενή.

Για τις ενδοδοντικές θεραπείες χρησιμοποιείται εκτός από το μικροσκόπιο, η ψηφιακή ακτινογραφία, ο εντοπιστής ακρορριζίου, τα περιστρεφόμενα μικροεργαλεία. Η ψηφιακή ακτινογραφία ελαχιστοποιεί τη δόση ακτινοβολίας, ενώ ο εντοπιστής ακρορριζίου προσδιορίζει με ακρίβεια το μήκος της ρίζας με αποτέλεσμα να αποφεύγονται ενδιάμεσες ακτινογραφίες.

ο μικροσκόπιο και τα περιστρεφόμενα μικροεργαλεία μειώνουν κατά πολύ το χρόνο της ενδοδοντικής θεραπείας καθώς επίσης, έχει τεκμηριωθεί ότι κάνουν τη θεραπεία ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη. Έτσι, πετυχαίνουμε την ολοκλήρωση της θεραπείας σύντομα και ανώδυνα.