Συνδρομο Ραγισμενου Δοντιου

Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένου δοντιού

Το σύνδρομο ραγισμένου δοντιού είναι ένα οδοντιατρικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο κατά τη μάσηση χωρίς προφανή λόγο, ο οποίος στην πραγματικότητα προκαλείται από μια κρυφή ρωγμή του δοντιού. Τα δόντια που εμφανίζουν το σύνδρομο μπορεί να έχουν κατάγματα που είναι πολύ μικρά ώστε να μην είναι ορατά με γυμνό μάτι ή ακόμη και σε μια ακτινογραφία. Μερικές φορές το κάταγμα είναι κάτω από την γραμμή των ούλων, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό του..

Είναι σημαντικό η διάγνωση ενός ραγισμένου δοντιού να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν η βλάβη θέσει το δόντι σε κίνδυνο. Εάν η ρωγμή φτάσει στον πολφό του δοντιού, αυτός μπορεί να μολυνθεί απο μικρόβια του στοματος που θα εισχωρήσουν μέσω της ρωγμής, προκαλώντας πολφίτιδα. Χωρίς θεραπεία, η πολφίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του πολφού και του νεύρου του δοντιού, και να δημιουργήσει οδοντικό απόστημα κάνοντας απαραίτητη την απονεύρωση του δοντιού (ενδοδοντική θεραπεία). Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ρωγμή μπορεί να συνεχίσει να βαθαίνει εκτεινόμενη στη ρίζα του δοντιού σε σημείο που το δόντι μπορεί να χωριστεί στα δύο ή να είναι αδύνατη η επανόρθωση του, οδηγώντας στην ανάγκη εξαγωγής του σπασμένου δοντιού

Συμπτώματα

Ο ασθενής συνήθως βιώνει οξύ πόνο κατά το δάγκωμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο στόμα του, αλλά συχνά δεν μπορεί να εντοπίσει ποιό συγκεκριμένο δόντι πονάει. Μικρές ρωγμές των δοντιών μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, οπότε μπορεί να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν εμφανίσουν συμπτώματα και γίνουν αντιληπτές. Τα συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένου δοντιού περιλαμβάνουν:

 • Ευαισθησία των δοντιών κυρίως σε κρύα ερεθίσματα, και σε απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία του στόματος.
 • Πόνο στο δόντι κατά το δάγκωμα ή το μάσημα. Ο πόνος δεν είναι σταθερός, όπως στην περίπτωση της τερηδόνας ή του οδοντικού αποστήματος. Το δόντι μπορεί να πονάει μόνο όταν τρώμε ορισμένες σκληρές τροφές ή όταν μασάμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι πάσχουμε απο σύνδρομο ραγισμένου δοντιού είναι αν ο πόνος δεν εμφανίζεται τη στιγμή που δαγκώνουμε, αλλά μετά την απελευθέρωση της πίεσης του δαγκώματος.
 • Εάν η ρωγμή είναι εκτεταμένη, μπορεί να υπάρχει αυξημένη κινητικότητα του σπασμένου τμήματος του δοντιού.

Αιτιολογία

Το σύνδρομο ραγισμένου δοντιού προκαλείται από μια ρωγμή στο δόντι. Τα κατάγματα δοντιών γίνονται πιο συνηθισμένα καθώς πλέον διατηρούμε τα φυσικά μας δόντια για πολύ περισσότερα χρόνια απο ότι σε παλαιότερες γενεές. Εκτός από το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που χρησιμοποιούνται τα δόντια, ο αριθμός των οδοντιατρικών επεμβάσεων που εκτελούνται σε κάθε δόντι αυξάνεται καθιστώντας τα πιο ευπαθή στις ρωγμές. Τα συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένου δοντιού μπορεί να προκληθούν από ρωγμές ή κατάγματα που οφείλονται σε διάφορους λόγους:

 • Φυσική φθορά. Με τα χρόνια, η επαναλαμβανόμενη καθημερινή χρήση των δοντιών για το δάγκωμα και μάσηση μπορεί να προκαλέσει μικρορωγμές στα δόντια.
 • Σκληρές τροφές. Η μάσηση πολύ σκληρών τροφών όπως ξηροί καρποί ή σκληρές καραμέλες μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο του δοντιού.
 • Βρουξισμός. Το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες του συνδρόμου ραγισμένου δοντιού λόγω της υπερβολικής πίεσης που ασκείται στα δόντια.
 • Κακές συνήθειες. Συνήθειες όπως το δάγκωμα μολυβιών ή άλλων σκληρών αντικειμένων προκαλούν συχνά ρωγμές των δοντιών.
 • Τραυματισμοί του στόματος. Πτώσεις ή ατυχήματα είναι συνήθης αιτία τραυματισμού των δοντιών.
 • Τερηδόνα. Η τερηδόνα αποδυναμώνει το δόντι, που αν δεν σφραγιστεί έγκαιρα μπορεί να ραγίσει ή σπάσει.
 • Μεγάλα παλιά σφραγίσματα. Τα δόντια με μεγάλα σφραγίσματα δεν έχουν μεγάλη αντοχή και είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα.
 • Επιπλοκές ενδοδοντικής θεραπείας. Μερικές φορές η πίεση που ασκείται σε ένα δόντι κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης) μπορεί να προκαλέσει ράγισμα ή κάταγμα στη ρίζα. Επίσης μετά απο μια απονεύρωση τα δόντια γίνονται πιο εύθραυστα και είναι πιο επιρρεπή σε δομικές βλάβες.
 • Οδοντιατρικά ‘ατυχήματα’. Σε μερικές περιπτώσεις κατά τη διενέργεια μιας επέμβασης, πχ. μιας εξαγωγής που απαιτεί την εφαρμογή ισχυρών δυμάμεων, ο οδοντίατρος μπορεί να τραυματίσει κατά λάθος με κάποιο εργαλείο ένα απο τα παρακείμενα δόντια.

Διάγνωση

Η διάγνωση ενός ραγίσματος σε ένα δόντι είναι συχνά δύσκολη, επειδή η ρωγμή μπορεί να μην είναι ορατή. Αυτό είναι ουσιαστικά και το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου ραγισμένου δοντιού. Δηλαδή, εκδήλωση έντονου πόνου χωρίς ο οδοντίατρος να μπορεί να εντοπίσει κάποιο εμφανές πρόβλημα με το δόντι, είτε με κλινική εξέταση του στόματος, και μερικές φορές ούτε με ακτινογραφία.

Η λήψη λεπτομερούς οδοντιατρικού ιστορικού εστιάζοντας ιδιαίτερα σε περιστατικά τραυματισμών, σε συνήθειες του ασθενούς (πχ. βρουξισμός), διατροφικές ιδιαιτερότητες, διορθώσεις σύγκλεισης, πρόσφατες οδοντιατρικές εργασίες, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διάγνωση του συνδρόμου ραγισμένου δοντιού.

Ο οδοντίατρος θα πρέπει να προσδιορίσει αρχικά ποιό δόντι έχει το πρόβλημα. Αυτό γίνεται με επανειλημμένες δοκιμές δήξης χρησιμοποιώντας ένα όργανο που στηρίζεται σε ένα δόντι κάθε φορά. Αφού εντοπιστεί το δόντι η δοκιμή εκτελείται σε καθένα από τα φύματα των δοντιών, προκειμένου να έχουμε τον ακριβή εντοπισμό του προβλήματος.

Για να προχωρήσει στη διάγνωση ενός περιστατικού ραγισμένου δοντιού ο οδοντίατρος πρέπει να επιβεβαιώσει πρώτα ότι δεν υπάρχει περιακρορριζική παθολογία στην ακτινογραφία (δηλ. οδοντικό απόστημα), ούτε τερηδόνα ή περιοδοντική παθολογία που θα μπορούσαν να είναι αιτίες του προβλήματος. Οι ακτινογραφίες βοηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις σχετικά μεγάλων ρωγμών που φαίνονται σαν σκιές, αλλά σπάνια αποκαλύπτουν τις μικρές ρωγμές που συνήθως προκαλούν το σύνδρομο ραγισμένου δοντιού.

Θεραπεία

Η θεραπεία που θα επιλέξει ο οδοντίατρος για ένα ραγισμένο δόντι εξαρτάται από τον τύπο, την θέση, και τη σοβαρότητα της ρωγμής. Μια ρωγμή σε ένα δόντι ποτέ δεν επουλώνεται φυσικά, όπως συμβαίνει με ένα ραγισμένο ή σπασμένο οστό που μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως. Ως εκ τούτου, η θεραπεία για ένα ραγισμένο δόντι επικεντρώνεται στην ενίσχυση της δομικής αντοχής του και την πρόληψη της επέκτασης της ρωγμής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σπασμένο δόντι. Πάντως ακόμη και μετά τη θεραπεία, είναι πιθανό ότι μια ρωγμή μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνεται, με αποτέλεσμα την απώλεια του δοντιού..

 • Εάν η ρωγμή είναι μικρή και έχει επηρεάσει μόνο τα εξωτερικά στρώματα του δοντιού (αδαμαντίνη / οδοντίνη), το δόντι μπορεί να αποκατασταθεί με μια απλή έμφραξη ή χρησιμοποιώντας όψεις ρητίνης ή πορσελάνης.
 • Για μεγαλύτερα ραγίσματα συνιστάται η χρήση στεφάνης (θήκης) για την πλήρη κάλυψη του δοντιού προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία και αντοχή. Ο στόχος της θεραπείας είναι να ακινητοποιήσουμε τα τμήματα του δοντιού που κινούνται και προκαλούν πόνο.
 • Αν το κάταγμα έχει φτάσει στο κέντρο του δοντιού και έχουμε φλεγμονή του πολφού, το δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) πριν την αποκατάσταση του.
 • Δυστυχώς, η θεραπεία ενός ραγισμένου δοντιού δεν είναι πάντα δυνατή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε κάθετα κατάγματα ρίζας σε δόντια με μια μόνο ρίζα, η μόνη θεραπευτική επιλογή είναι η εξαγωγή του δοντιού. Αν ο οδοντίατρος κρίνει ότι το δόντι πρέπει να εξαχθεί, πρέπει να αντικατασταθεί από ένα οδοντικό εμφύτευμα ή μια γέφυρα.
Καλώς ήλθατε στην ηλεκτρονική σελίδα του ενδοδοντικού ιατρείου μας. Στο ιατρείο μας παρέχεται υψηλής ποιότητας εξειδικευμένη οδοντιατρική φροντίδα με κορυφαίο εξοπλισμό και κατάλληλη τεχνογνωσία. Μέσα από την παρούσα ηλεκτρονική μας σελίδα επιθυμία μας είναι να έχετε ευκολότερη πρόσβαση και ενημέρωση σχετικά με την συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία και τους τρόπους με τους οποίους εμείς έχουμε την δυνατότητα και την εμπειρία να σας βοηθήσουμε.
tooth

Πληροφορίες

Στο ιατρείο μας, στα πλαίσια της εξειδικευμένης οδοντιατρικής περίθαλψης την οποία παρέχουμε, αναλαμβάνουμε αποκλειστικά και μόνο ενδοδοντικά περιστατικά.
tooth
 • endocorfu_slide1
 • endocorfu_slide2
 • endocorfu_slide3
 • endocorfu_slide4
 • endocorfu_slide5
 • endocorfu_slide6
 • endocorfu_slide7

Υπηρεσίες

Σήμερα, με την μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας και την πρόοδο της οδοντιατρικής επιστήμης πιστεύουμε ότι κρίνεται απαραίτητη η εξειδίκευση, προκειμένου να παρέχονται στους ασθενείς υψηλής ποιότητας οδοντιατρικές υπηρεσίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.  

Στο ιατρείο μας, στα πλαίσια της εξειδικευμένης οδοντιατρικής περίθαλψης, αναλαμβάνουμε αποκλειστικά και μόνο ενδοδοντικά περιστατικά.

Με την παραπομπή σας από τον οδοντίατρό σας, καθίσταται σαφής τόσο η ανάγκη για ειδική αντιμετώπιση και θεραπεία όσο και η εμπιστοσύνη του παραπέμποντος ότι θα λάβετε άρτιες υπηρεσίες.

Mε την επίσκεψή σας στο ιατρείο μας, ευελπιστούμε ότι θα αλλάξει η αίσθηση που τυχόν έχετε για την επίσκεψη στον οδοντίατρo. Επίσης, ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες σας και η εμπειρία σας μετά τη θεραπεία να είναι ανακουφιστική και υγιής.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, απορία ή διευκρίνιση και για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 26610 24117.

Ξεπεράστε τις φοβίες σας

Είναι γνωστό ότι σε μεγάλο ποσοστό οι άνθρωποι διακατέχονται από φόβο ενόψει μιας επίσκεψης στον οδοντίατρο. Στο ιατρείο μας καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, τόσο στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής όσο και σε ανθρωποκεντρικό επίπεδο ώστε οι ασθενείς μας να νιώθουν ασφάλεια, σιγουριά αλλά και άνεση. Στόχος μας σε κάθε ένα περιστατικό είναι η επιτυχημένη, γρήγορη και άρτια ολοκλήρωση της θεραπείας με τον πλέον ανώδυνο τρόπο για τους ασθενείς μας.

 

Περιστατικά

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά παραδείγματα περιστατικών και τρόποι αντιμετώπισής τους.
Κάντε κλίκ στο κάθενα για περισσότερες πληροφορίες.
tooth

Επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας

    Χρόνια περιακρορριζική περιρριζίτιδα με επικρουστικά. Αφαιρέθηκε η γουταπέρκα, παρασκευάστηκαν οι ριζικοί σωλήνες και έγινε έμφραξη ριζικών σωλήνων και προσωρινή έμφραξη μύλης σε δύο συνεδρίες. Read more

Περιακρορριζική αλλοίωση και αφαίρεση αξόνων

    Αποτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία προ δεκαετίας. Αφαιρέθηκαν οι άξονες, έγινε επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας και τοποθετήθηκε υδροξείδιο του ασβεστίου. Έγινε τελική έμφραξη μετά από τρεις συνεδρίες. Η τελική ακτινογραφία έγινε 3 μήνες μετά την πρώτη συνεδρία. Read more

Χρόνιο περιακρορριζικό απόστημα με συρίγγιο

    Νεαρός 17 ετών εμφανίστηκε με συμπτώματα χρόνιου αποστήματος, με συρίγγιο και πύον. Το δόντι αυτό αντιμετωπίστηκε σε δύο επισκέψεις με υδροξείδιο του ασβεστίου. Η τελική ακτινογραφία έγινε 3 μήνες μετά την πρώτη συνεδρία. Read more

Χρόνιο οδοντοφατνιακό απόστημα

    Ένα περιστατικό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μία συνεδρία είναι αυτό του χρόνιου οδοντοφαντιακού αποστήματος. Ο ασθενής προσήλθε με απόστημα, συρίγγιο και εκτεταμένη περιακρορριζική αλλοίωση, αφαιρέθηκε η έμφραξη αμαλγάματος έγινε χημικομηχανική επεξεργασία και εμφράχθει προσωρινά. Ο ασθενής επανήλθε σε δεύτερο χρόνο για να γίνει η έμφραξη των ριζικών σωλήνων... Read more

Οξεία μη αντιστρεπτή πολφίτιδα

    Nεαρή ασθενής, 30 ετών, προσήλθε με συμπτώματα πολφίτιδας, διάχυτο πόνο, επικρουστικά και πόνο σε ζεστό, κρύο και στο γλυκό. Όταν ήρθε στο ιατρείο είχε γίνει ήδη διάνοιξη. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σε μια συνεδρία. Απομονώθηκε, έγινε διάνοιξη, βρέθηκαν οι ριζικοί σωλήνες και μετά από χημικομηχανική επεξεργασία έγινε έμφραξη και προσωρινή αποκατάσταση... Read more

Γνωρίστε μας

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα βιογραφικά μας σημειώματα.
tooth

Άρθρα

Άρθρα και περιστατικά που σχετίζονται με τις ενδοδοντικές θεραπειές. Κάντε κλίκ στο καθένα χωριστά για να δείτε ενδιαφέρουσες  πληροφορίες
tooth

Ραντεβού

Παρακαλούμε χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να κλείσετε ραντεβού στο ιατρείο μας.
Τα έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα κατόπιν συνεννόησης.
tooth

Invalid Input
Invalid Input
Invalid email address
Invalid Input
Invalid Input Data
Invalid Input
Επικοινωνία: Invalid Input
Invalid Input
(*) Εισάγετε τους χαρακτήρες:Κωδικός
  Ανανέωση Invalid Input
  

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΤΟ ΕΜΑΙL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ!

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο δυνατόν.
Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τις παρακάτω πληροφορίες επικοινωνίας.
 

Πληροφορίες

Ανταποκρινόμαστε άμεσα στα E-mail σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την φόρμα επικοινωνίας για να εκφράσετε τις απορίες σας και τυχόν ερωτήσεις που θα θέλατε να μας υποβάλετε. Για ραντεβού χρησιμοποιήστε την φόρμα στη προηγούμενη σελίδα.

Έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνται άμεσα και κατά προτεραιότητα. Η εξόφληση μπορεί να γίνει μέσω μετρητών είτε μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας (άτοκες δόσεις).    

Ανδρέα Ανδρεάδη 5, 49100, Κέρκυρα
(+30) 26610-24117, 6976 072362
www.endocorfu.com 
[email protected] 

Επικοινωνία

Ανδρέα Ανδρεάδη 5, 49100, Κέρκυρα | [email protected]
Τηλ: (+30) 26610-24117, 6976 072362 | © 2014-2017. All right Reserved.